Att välja en bra grill för grillaftonen

För många av oss betyder varma sommarkvällar. Att det kan vara läge för en härlig grillafton.

När trädgårdsarbetet är klart är det dags att laga mat ute. Som att förbereda biff, fisk, kyckling, kotletter eller ett stort spett marinerade grönsaker på en grill. Det är inte lätt att välja rätt grill som passar.

Gjutjärn eller rostfritt

Att laga mat med rostfritt stål innebär i allmänhet att du kanske inte får den höga värmen som från en gjutjärngrill men du får det tillbaka med värmebehållning. Rostfritt stål är också mycket mer hållbart och fjädrande och klarar hårdare element som sol, vind, regn och salt.

Gjutjärn behåller en stor mängd värme. Rent gjutjärn är frätande, så därför är grillytan vanligtvis belagda med antingen porslin eller emalj. Dessa beläggningar hjälper till att säkerställa att ytorna inte rostar och det eliminerar behovet av att härda gjutjärnet. De gör det också lättare att rengöra.

Här följer två typer av grillar

Kamado Grillar

Även kallade keramikgrill eller ”ägggrillar”, är en mer sofistikerad version av kolgrillen och har ökat i popularitet under de senaste tio åren. Grillen arbetar med några av samma principer för vattenkokare, men har några tydliga skillnader. Denna grill är traditionellt tillverkad av ett tjockare keramiskt material och är relativt tunga, beroende på dess storlek.

Kamado Grill

Luftflödet och temperaturen regleras fortfarande genom botten och toppen av precis som vattenkokaren, men på grund av dess termiska massa och mer av en konstruerad design kan till och med en liten justering på grillen göra en betydande temperaturförändring.

Träkolet kommer vanligtvis att förvärmas i 45 minuter till en timme i grillen. För att få grillens tjocka väggar till önskad temperatur innan du lagar mat. Den använder sig av träklumpkol som värmekälla och producerar mindre aska än kolbriketter. Vissa grillentusiaster tycker att träkolet har den bästa smaken.

Även om denna grilltyp utmärker sig som en extremt het värmekälla, gör mångsidigheten att laga mat på dem tilltalande. Ett vanligt tillbehör för kamadogrill är en värmeavledare. Genom att använda en värmeavledare kan den här typen av grill koka mer som en ugn och överför värme till maten från alla håll. Detta ger en mycket jämn värme med färre heta ställen.

Gas och propan grillar

Gas- och propangrillar fungerar alla på samma sätt, med brännare som vanligtvis avger cirka 40 000 BTU värme, Den använder sig av tre, fyra eller fler brännare för att laga maten underifrån med antingen direkt eller indirekt värme.

Propangrill

De som använder sig av gasgrillar tycker att de är bekväma, de värms upp snabbt och det finns många tillbehörsalternativ tillgängliga för att förbättra matlagningsupplevelsen. Tillbehör som sidoförbränare, lampor, integrerade mattermometrar och dedikerade köttbearbetningsområden kombinerar prylar och gimmicks, och branschen lägger alltid till nya innovationer.

Den har den kortaste mängden förvärmning innan du kan börja grilla. Detta är bekvämt, men gasen bränner mycket rent och ger lite extra smak jämfört med kol- eller pelletsgrillar.